Fot. Archiwum Europejskiego Festiwalu Smaku

 

Witamy Ze smakiem. To nowe okno czasu na stronie muzeum. Będziemy tu opisywać historię i kulturę Włodawy i całego Polesia od kuchni. Kuchnia jest częścią kultury, co do tego nikt nie ma już wątpliwości.

 

We wrześniu, podczas Europejskiego Festiwalu Smaku prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaprezentował odnalezioną w Kijowie, a spisaną

w połowie XVIII wieku rękopiśmienną książkę kucharską: „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia”. Odkrycie okazało się sensacją, ponieważ książka zwiera ponad 1000 receptur, niektóre pochodzą z XVI wieku. - Książka należała do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej. Pociejowie byli w końcu XVIII w. właścicielami rozległych dóbr, przede wszystkim Włodawy, Różanki, Uściługa oraz posiadłości na Wołyniu i dzisiejszej Białorusi. Włodawa należała najpierw do hetmana Ludwika Pocieja, który zakupił ją od Leszczyńskich, a potem przejął ją jego bratanek strażnik litewski Antoni Pociej, mąż Rozalii i ojciec Ludwiki  - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

 

Ta niezwykła, staropolska książka kucharska ukaże się jako kolejny tom opracowywanej przez Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK i wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie serii „Monumenta Poloniae Culinaria”. Premiera w 2021 roku.

 

Po prezentacji książki i dań przygotowanych według oryginalnych przepisów na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie i Festiwalu Trzech Kultur we Włodawie o recepturach zrobiło się głośno w Polsce. Dlaczego? - Książka kucharska Pociejów to tak naprawdę zbiór kilku książek spisywanych od XVI do XVIII w., zawiera ponad 1000 receptur, dotyczy różnych działów sztuki kulinarnej i jest najpełniejszym i najciekawszym tego rodzaju polskim tekstem - mówi Dumanowski.

 

Warto dodać, że wydanie książki w prestiżowej serii wilanowskiej i związane z tym działania mogą zaowocować zwiększonym zainteresowaniem historią Polesia. - Receptury i posiane w nich oryginalne dania i produkty oraz przetwory  umożliwiają wykreowanie, promocję i rejestrację wielu potraw/produktów tradycyjnych i regionalnych. Materiały kulinarne i historyczne dotyczące Włodawy i okolic pozwalają na rozwinięcie współpracy międzynarodowej ze środowiskami żydowskimi, Ukrainą i poszukiwanie funduszy na tego typu działania i kreację atrakcyjnego wizerunku powiatu - dodaje prof. Jarosław Dumanowski.