Kręple z opłatków

 

Przepis z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance

 

Powidł nakrajawszy, usmażyć z miodem, wsypawszy trochę pieprzu i między dwa opłatki to kłaść, a jajec z mąką rozbiwszy, mazać on opłatek wkoło, żeby się zlepiły i smażyć w maśle. Może też kłaść różą w cukrze albo też skrajawszy migdałów, tłucz z cukrem i z różaną wódką, zmieszać i kłaść w opłatek.

 

Tak niezwykłym przepisem rozpoczyna się rękopiśmienną książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance. Dzieło, zawierajace nad 1000 przepisów, zostanie w tym roku wydane przez Muzeum Pałacu w Wilanowie. Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który opracowuje tekst i opatruje go komentarzami, nie ukrywa, że mamy do czynienia z najcenniejszych zabytkiem literatury kulinarnej w całej Europie Środkowej.

 

Zadziwia sposób wykonania włodawskich pączków. Porcję słodyczy kuchmistrz każe kłaść między opłatki, podobne do naszych wafli. Następnie radzi obtaczać je w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Ten chytry trick chroni nadzienie przed wysychaniem.

 

Smacznego!